Resepi Queen Cakes

Harini aku rajin sikit. Buat entry lebih dari satu!!! WOOT WOOT... Satu pencapaian di bulan puasa yang amat membanggakan... ehehehhee~ Aku sebenarnya, bab-bab masak-masak ni kureng la. Bukan tak reti ke apa, cuma tak minat la. Sekadar masak jela. Tapi kalau bab baking kan, sanggup berjaga malam pun takpe ok. Sebab aku enjoy sangat baking...


Taraaaaaaa... Inilah dia rupe QUEEN CAKE sebelum di bakar ye anak-anak. Senang and simple je buatnya. Cuma leceh sikit sebab dia kecik-kecik kan... So kene banyak kali bakar baru siap semua. Aku malam tadi buat lepas terawikh cmtu. Settlenye kul2 pagi ok....


Ini QUEEN CAKE yang fresh from the oven... Sedap woooo!!! Bau pun wangi je...Sekali bakar cukai dua tiga ketul masuk mulut. Makan panas-panas nikmat giler tau. Perghhhhhhhhhhhhh.... Dapnyaaaaaa~


RESEPI QUEEN CAKE

250g buttercup (1 ketul)
1 gelas gula pasir (halus seeloknya)
2 gelas tepung naik sendiri (please ayak dulu)
6 biji telur
1 sudu besar esen oren
100g dry mix fruits (ikot suke nk letak bape banyak)

CARA-CARA MEMBUATNYA :

1) Masukkan butter dan gula pasir ke dalam mixer. Pukul/adun sehinggan kembang dan ringan (fluffy aku gelar)
2) Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan
3) Gaul/campurkan tepung yang telah diayak bersama dengan mixed fruits tadi
4) Setelah sebati adunan dengan telur, masukkan tepung bersama mixed fruits yg telah dicampurkan sedikit demi sedikit...
5) Masukkan esen oren
6) Masukkan sesudu kecil adunan ke dalam paper cup dan bakar...
7) Suhu 180 darjah dan set lebih kurang 30-40minit. Api bawah saja sebab ini kek. Tak perlu atas bawah api.


Itu je...
SELAMAT MENCUBA!!!!
:)



1 comments:

Zah Cup Cakes said... [Reply to Comments]

Nampak Sedap La ... nak buat sama

http://zah-cupcakes.blogspot.com/

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...